KNUTPUNKTEN FÖR KULTUR, IDROTT OCH LOKALA EVENEMANG I FARSTA STADSDEL

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Författarsamtal med Danny Wattin

maj 15, 2025- 18:00 - 19:00

Fri entré

Om författarsamtalet

’Författaren Danny Wattin berättar utifrån sina böcker ”Herr Isakowitz skatt” och ”David den mindre vises protokoll” om det som hände hans judiska släktingar i Nazityskland och hur deras öde påverkat kommande generationer. Det blir sorg, glädje och skattjakt. Danny Wattin har sedan debuten med Stockholmssägner haft stor framgång bland läsarna med satiriska, skruvade och ömsinta romaner. Hans senaste bok ”David den mindre vises protokoll” är en tragikomisk uppväxtskildring som DN har kallat årets måste-läsning för tonåringar och unga vuxna.

Om programmet Variationer av Chai/Liv – ett levande arkiv

År 1775 blev ett historiskt genombrott i Sverige, då judar äntligen fick rätten att öppet leva och verka som judar. Regeringen ser jubileumsåret 2025 som ett särskilt tillfälle att uppmärksamma den judiska minoriteten, den judiska kulturen och det judiska kulturarvet i hela landet. Stockholms stadsbibliotek uppmärksammar jubiléet Judiskt liv 250 år genom ett flertal programaktiviteter, via bokskyltning och via sociala medier. ArtOn är ett nätverk av judiska konstnärer, författare och skådespelare verksamma i Sverige. ArtOn samarbetar under jubileumsåret med Kista bibliotek, Tranströmerbiblioteket, Farsta bibliotek och Kungsholmens bibliotek Internationella biblioteket. Samarbetet omfattar fyra program under våren och en utställningsperiod med fler program under hösten, med samlingsnamnet ”Variationer av Chai/Liv. Aviva Sheimans ”Monopolspel” utgör spelplan och ramverk för detta och de tre andra judiska berättelser som visas på Stockholms Stadsbibliotek under våren. Konstnärliga ledare för Variationer av Chai/Liv är Anette Sallmander och Sara Weissenberg.

Historien om judiskt liv i Sverige är lång och mångfacetterad liksom de samtida konstnärliga uttryck som gestaltar den. Frågorna som ArtOn ställer är bland annat vilken roll som dessa tidiga invandrargrupper tilläts ta på den svenska spelplanen i olika epoker? När fick judar bli medborgare? När fick judar stanna utan att kristnas? Hur lång tid tog det för Förintelseöverlevande att få uppehållstillstånd och pass i Sverige? Under vilka omständigheter fick de bosätta sig i huvudstaden? Vilka judar var det som kom, och varför?

Evenemanget är gratis, men du måste boka plats. [BOKA HÄR]

Detaljer

Datum:
maj 15, 2025
Tid:
18:00 - 19:00
Kostnad:
Fri entré
Evenemang Kategorier:
,

Arrangör

Farsta bibliotek
E-post
farsta.ssb@stockholm.se
Visa Arrangör-webbplats

Plats

Kulturhuset Fanfaren
Farstagången 8
Farsta,StockholmSweden
+ Google Map
Visa Plats-webbplats